Контакти

Телефон

+38 (044) 494-04-26

E–mail

office@agro-region.com

Адреса

Kungsgatan 33, Box 1364, 111 93 Stockholm, Sweden

детальніше

© AGRO-REGION. All rights reserved.

UA EN
UA EN

Айварас Абромавичус: Біометан з України має стратегічне значення для Європи


21. 06. 24

 

Україна має значний потенціал у виробництві біометану, продукт є затребуваним у Європі, оскільки ринок дефіцитний. Саме тому тема розвитку біометану стала однією з обговорюваних під час Міжнародної конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024).

 

Про це зазначає голова Наглядової ради Агро-Регіон Айварас Абромавичус.

 

При цьому він нагадав, що весною Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №9456 про митний контроль та оформлення біометану, що переміщується трубопровідним транспортом через митний кордон України, тому на сьогодні «біометановий м’яч» на боці ЄС, адже вони мають дозволити імпорт українського продукту.

 

«Під час заходу кілька потенційних імпортерів зазначили, що потужностей українських компаній, які вже готові експортувати біометан, не вистачить для задоволення попиту у Європі. Очевидно, що на ринок заходитимуть нові гравці, а Україна, скоріш за все, знайде своє місце і буде потужним постачальником «зеленого газу» до Європи», – констатує Айварас Абромавичус.

 

За його словами, Агро-Регіон кілька років вивчає цю тему, однак у компанії бракує сировини, лише рослинні рештки, тому у перспективі не виключають партнерство з тваринницькими фермами.

 

«Ми вивчаємо програми підтримки нового будівництва, які підтримуватимуться державою, а також страхові інструменти від військових ризиків. І це теж була актуальна тема під час URC2024, адже складно будувати нове, коли є ризик його знищення», – додає голова Наглядової ради Агро-Регіон.

 

Говорячи про інші ключові теми, які звучали в ході конференції, Айварас Абромавичус виділяє фінансову підтримку, енергетичну стійкість та забезпечення новими засобами ППО.

 

«Очікувано, що увага зосереджена була на отримання додаткових засобів ППО від наших партнерів. По-друге, усі обговорювали ситуацію з енергопостачанням, як пережити зиму, а також, що робити з подальшим фінансуванням, особливо під час майбутніх виборів у важливих партнерських країнах, зокрема США і Франції. Відповідь на це питання – використання Україною заморожених російських активів, прибуток з відсотків яких може бути на рівні 50 млрд доларів. Сподіваюся, Україна отримає їх у найближчі місяці», – каже Айварас Абромавичус.

 

За його словами, країни-партнери демонструють розуміння, що Україна може продовжувати відстоювати свій суверенітет і територіальну цілісність лише за допомогою партнерів і коли працює економіка країни. А щоб працювала економіка, потрібне фінансування.

 

IFC та ЄБРР у свою чергу запевнили, що й надалі підтримуватимуть приватний сектор, зокрема останні виділили 60 млн євро на фінансування заводу біоетанолу та ще більшу суму на будівництво великого парку вітроенергетики в західній Україні. Окрім того, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала збільшення фінансування з бюджету ЄС до фондів прямих інвестицій з фокусом на Україну. Це означає, що найближчим часом дізнаємося про старт нових фондів, які будуть інвестувати в акціонерний капітал українських компаній. І це добре, що у Horizon Capital з’являться колеги.

 

новини